Lamine Parke Kullanımında Dikkat Edilecek Konular
LAMİNE PARKE KULLANIMI
Lamine parke masif doğal bir malzemedir ve her bir parke paneli hare ve lif yapısı olarak eşsizdir. Bu yüzden numune ile bütün arasında farklılık olması normaldir. Ağacın doğası gereği parke panelleri arasında ton geçişleri olacaktır.
Parke üretimi aşamalarında; açık havada kurutma, özel fırınlarda ki hassas kurutma ve 3 katmanlı yapı ahşabın doğal çalışma miktarını minimuma indirse de ağaç lifleri her zaman nemli havada bağıl nem etkisi ile genleşecek, kuru havalarda ise su kaybederek büzüşecektir.
Bu kaçınılmaz tepkiye izin vermek amacı ile parkeyi yere sabitleyecek şekilde vida vb. atılmamalıdır.
Bu olay lamine masif parkenin doğal bir davranışı olup, şikâyet sebebi olmaması gerekir. Parkelerin döşendiği günkü görüntüsünü muhafaza etmesi için, ortamlarının mümkün olduğu kadar aşırı ve ani ısı, nem değişikliklerinden korunması gerekir.
Kullanılan doğal ağacın kendine has özellikleri parkenin kullanımı sırasında da oluşabilecek renk geçişlerinde etkilidir. Tüm doğal ağaçlar, ultraviyole ışınları etkisiyle hafifçe renk değiştirerek koyulaşır. Bu etki egzotik ağaçlarda daha belirgindir.
Bazı ağaçlar daha sıkı liflerden meydana gelir ve yüksek sertlik derecelerine sahiptir. Bazıları ise daha yumuşak bir yüzeye sahiptir. Bu durum parkenizin yüzeyinde meydana gelebilecek darbe izlerinin daha belirgin olmasına sebep olabilir.
Genellikle insan yaşamı için ideal mekân koşullarının lamine parke için de ideal kullanım koşulları olduğunu varsayabiliriz. 30-60 arası bağıl nem lamine parkeniz için ideal ortam koşulunu oluşturacaktır. Özellikle yeni binalarda bu değerlerin üzerinde oluşabilecek bağıl nem parkede normalden fazla çalışmaya neden olabilir. Bunu engelleyecek tedbirler alınmalıdır. Yine kış aylarında hava nem oranının % 30’un altına düşmemesine dikkat edilmelidir, gerekirse ortam nemlendirici kullanılmalıdır.
Nem oranı çok düşük olursa malzeme daralacaktır. Bu durumda parke panellerinin birleşim yerlerinde küçük ve orta büyüklükte derzler oluşabilir.
Satış, montaj ve kontrol ekiplerimizden uygulama konusunda da destek alabilirsiniz...
Lamine Parke Uygulama Koşulları
LAMİNE PARKE GENEL BİLGİLER
Lamine parke mekânlarınıza değer katan eşsiz ve doğal bir malzemedir. Doğal ahşabın keyfini uzun yıllar kusursuz olarak sürebilmeniz için kullanımında dikkat edilmesi gereken konular aşağıda yer almaktadır.
Uygulama yapılacak mekânlarda dış doğramalar, camlar ve giriş kapısı takılmış olmalıdır. Projelerdeki iş programı, sıva & boya, elektrik tesisatı, sıhhi tesisat, ısıtma & soğutma tesisatı ve benzeri parkelere zarar verme ihtimali olan tüm imalatlar tamamlandıktan sonra parke uygulaması yapılacak şekilde tasarlanmalıdır.
MONTAJ ÖNCESİ
Lamine masif parke uygulanacak alanda şap kotunda ve terazisinde olmalıdır. 1,00 metrelik mastar mesafesinde şap yüzeyindeki bozukluklar 2 mm’ yi geçmemelidir. Var ise gerekli düzeltme yapılmalıdır. Şap sıkı ve kuru olmalı, tozumamalıdır.
Şap içerisinde ki bağıl nem miktarının % 30’u aşmaması gerekir. Parke döşenmeden önce şap nemi ölçülmeli, %1,20 nem oranı (30 GANN) değerinin altına inmiş olmasına dikkat edilmelidir.
Parkelerin fabrika çıkış rutubet değerleri % 6-8 arasındadır. Bu nem oranı 20-25 C ısı ve % 50-60 bağıl nem değerlerinin bulunduğu ortamlarda sabit kalır. Bu değerlerde ki artı veya eksi yöndeki değişimler parke iç neminin de değişmesine dolayısı ile ağacın çalışmasına neden olacaktır.
Uygulama esnasında mekânda hava bağıl nem miktarının %30-%60 arası ve ortam ısısının 16 - 24 ˚C derece arasında olması idealdir.
Yukarıdaki nem oranlarının üzerinde bir ortama parke döşenmesi müşteri tarafından talep edilirse, müşteri tarafından durumun bilindiği ve oluşabilecek tüm deformasyonların sorumluluğunu aldığı anlamına gelmektedir.
LAMİNE MASİF PARKE DÖŞEME YÖNÜ
Kare formuna yakın mekânlarda ideal döşeme yönü ışığa dik şekildedir. Dikdörtgen mekânlarda panellerin uzun kenara paralel döşenmesi tavsiye edilir. Ancak döşeme yönü için belirlenmiş bir standart yoktur. Mobilya yerleşimi ve ışık yönü gibi faktörler göz önünde bulundurularak döşeme yönünün tespiti müşteri ya da proje mimarının karar ve sorumluluğuna bırakılmıştır.
KOT AYARLAMASI
Satın almış olduğunuz parkenin kalınlığına, montaj tipine, altında kullanılacak malzeme ve ya tutkal kalınlığına göre bitmiş döşeme kalınlığını öğrenmek müşteri sorumluluğundadır. Parkenizin farklı zemin kaplamaları ile birleştiği geçişlerde kotlar parke bitmiş döşeme yüksekliğine göre müşteri tarafından ayarlanmalıdır.
Lamine Parke Temizlik ve Bakım Koşulları
TEMİZLİK & BAKIM
Günlük temizlik için hafif nemli bez ve elektrikli süpürge kullanabilirsiniz. Silme işleminde paspas yerine bez kullanmanız daha uygun olacaktır, çünkü paspas parke üzerinde daha fazla su bırakabilir.
Bunun yanında detaylı temizlik gerektiren yağ, oje, mürekkep, yapışkan malzemeler gibi temizlemesi zor ve inatçı lekeleri çıkarmak için hafif nemli bir beze bir miktar ahşap temizleyici ürün katarak lekeyi silin. Daha sonra, temiz suyla nemlendirilmiş bir bezle tekrar üzerinden geçin. Kullandığınız bezin metal içerikli olmamasına ve içinde parkelerinizi çizecek ya da zedeleyecek maddeler olmamasına dikkat etmelisiniz. Parkelerinizi sildikten sonra iz bırakmadan kurulamalısınız. LAMİNE PARKE BURSA
Lamine parke temizliği sırasında aşırı yoğun kimyasallar ya da cilalar kullanmamalısınız. Bunun yanında beyazlatıcılar, asit içeren ürünler, tuz ruhu, tiner, balmumu, çamaşır suyu ya da yoğun kir çözücü ürünler kullanmak parkelerinizde geri dönüşü olmayan deformasyonlara ve hasarlara neden olabilir.
Parkenizin en büyük düşmanı çamur, kum ve çakıldır. Ticari mekânlarda kapı girişlerinde mutlaka kaliteli paspaslar kullanılması önerilir. Parke üzerinde kullandığınız tekerlekli sandalyelerin yumuşak tekerlekli olmasına dikkat edilmeli ve bu sandalyelerin altında koruyucu koltuk pedi kullanılmalıdır. LAMİNE PARKE İSTANBUL
Ağır eşyaların ve hareketli mobilyaların ayaklarının altına kaliteli keçe koruyucular yapıştırılmalı ve bu tip eşyaları parke üzerinde kaydırarak taşımamaya özen gösterilmelidir.
Parke üzerine herhangi bir sıvı dökülmesi durumunda hemen silinmeli, zemin üzerinde beklemesine izin verilmemelidir. Tersi durumlar, ahşabın emme özelliği nedeni ile parkenizde deformasyona ve lekelenmeye yol açabilir.
Küçük zedelenme veya çizilmelerde natürel ahşap yağlarının pamuklu bir bezle uygulanması, nispeten derin çiziklerde ise ağaç rengine uygun balmumu veya ağaç macunu dolgusunu takiben natürel ahşap yağı uygulana bilinir.
Lamine Parke Çizilme Dayanımı
LAMİNE PARKE DAYANIM
Taber testi (EN 13696) farklı yüzey türlerinin dayanıklılığını ölçer.Test için bir parça parke makinenin platformuna koyulur.
Taber makinesinin üzerinde bulunan zımpara, numunenin üstünde döndürülür ve yüzey cila veya yağının aşınma
zamanı tespit edilir. Yüksek değerde dönüş miktarı dayanıklılığı belirler.
Crespano Parquet-İtalya, Floor!T-Almanya, HolzFloor-Polonya, Inpa Parquet- Hollanda ve Massive Türkiye ürünlerimiz yüksek yüzey dayanımına sahiptir.
Ulaslararası sertifika sistemleri ile belgelendirilmektedir.
Ağaç Yüzey Sertlikleri
Bu ölçme, kalibrasyonu yapılmış bir cihaz kullanarak parke yüzeyine genellikle 10 mm çapında demir bir bilye ile belirli süre kuvvet uygulanmasından ve sonuç olarak meydana gelen izin çapının ölçülmesinden ibarettir.
( 1534 EN) Yüksek Brinell değeri daha sert ve dayanıklı yüzeyi ifade etmektedir. Ahşap doğal ve yaşayan bir malzemedir ve farklı yerleri farklı sertlik derecelerinde olacaktır. Verilen Brinell değerleri ortalamadır.
LAMİNE PARKE YÜZEY DAYANIMI
Deck Uygulama Koşulları
Teak Deck
Uygulama yapılmadan önce şap yüzeyin düzgünlüğü kontrol edilmelidir. Suyun akış eğimleri verilmeli ve yüzeyde su birikmemesi sağlanmalıdır. Yüzeyde ki bozukluklar, ahşabın ses yapmasına ve esnemesine sebep olacaktır. Şayet zemin beton veya su emerek içinde barındıracak bir yüzeyse sürme yalıtım ile suyu emiliminin engellenmesi tavsiye edilmektedir.
Decklerin döşeneceği alanda zemin kuru olmalıdır.
Deck'lerin altında kullanılan karkas malzeme Thermowood ya da emprenyeli keresteden olmalı ve su akış yönüne paralel olarak döşenmelidir.
Zeminde yalıtım var ise karkaslar betona astar uygulaması sonrası poliüretan tutkalla yapıştırılmalıdır. Eğer uygulama yapılacak yüzeyde izolasyon yoksa karkaslar vida ile sabitlenmelidir.
Karkaslar arasında maksimum 30 cm aralık bırakılmalıdır. Montaj için paslanmaz çelik vidalar kullanılmalıdır.
Uygulamaya başlamadan önce decklerin renginin UV ışınlarına karşı renginin değişmemesi için 4 tarafına pigment içerikli su, yağ veya solvent bazlı ahşap koruyucu sürülmelidir. Uygulama bittikten sonra görünen yüzeylerine en az bir kat daha sürülmesi gerekmektedir.
Uygulama yapılırken deck aralarındaki açıklığın minimum 5 mm olacak şekilde monte edilmesi gerekmektedir.
Armuzlu deck uygulaması için 2 deck arasındaki genişliğin minimum 4 mm, derinliğin 7 mm boşluk olacak şekilde bırakılması ve arası derz mastiği (Sikaflex T6 ya da muadili ) ile doldurulması gerekmektedir.
Karo deck uygulamalarında plastiğin altında suyun göllenmesini engelleyecek ve suyun akışını sağlayabilecek bir yapının sağlanması önemlidir.
Novawood - Türkiye ve Crespano Decking - İtalya
Ürün ve uygulama detaylarına mağazalarımızdan ulaşabilirsiniz.
Ahşap Spor Sistemleri
TARKETT SPOR SALONU AHŞAP ZEMİN KAPLAMASI
Tarkett Spor Sistemleri pvc zemin kaplamalarının yanı sıra lamine parke grubunda 3 bölgesel elastik sisteme sahiptir.
- Multiflex
- Reflex M
- Proflex M
Tarkett Spor Salonu Zemin Kaplamalarının 4 önemli sertifikası vardır.
ISO 9001 QUALITY SISTEM ve ISO 14001 ENVIRONMENTAL MANAGEMENT SYSTEM (ISO Kalite ve ISO Çevresel Koruma Sistemlerine Uyum Standartları) sertifikası
FIBA sertifikası - Fédération Internationale de Basketball (Uluslar arası Basketbol Federasyonu)
IHF sertifikası – International Handball Federation (Uluslar arası Hentbol Federasyonu)
WVBF sertifikası – World Voleyball and Beech Voleyball Federation (Dünya Voleybol ve Plaj Voleybolu Federasyonu)
- Spor salonu parke zemin kaplamalarında güvenlik ve uygunluğa dair dört önemli faktör ölçülür. Tarkett Spor Sistemleri bu faktörlerin tamamında Avrupa normlarına uygundur.
Şok emme değeri Kuvvet azaltımı
Yüzeyin darbe kuvvetini azaltma özelliğinin bir değerlendirmesidir. ASTMF2569'a göre test edilmiştir ve belirli hareketlere yanıt olarak yüzeyin sağladığı azaltma derecesini gösterir. ASTM F2772, kuvvet azaltımını derecesini 5 sınıfta düzenler ve minimum %10 değer sağlar. Top sekmesi ASTM F2117'ye göre test edilmiştir ve 2 parametreye karşılık gelir: performans seviyesi (ulaşılacak minimum değer = %90) ve eşbiçimlilik seviyesi (test noktası sapması, tüm testlerin ortalamasının %3'ünü aşamaz).
Topun geri sekmesi
Bir topun yanıt verme durumuna ve yüzeyle olan temasına bağlıdır. Topun spor yüzeyindeki geri sekmesinin, aynı topun betondaki geri sekme yüksekliğiyle karşılaştırılmasıyla hesaplanır.
Yüzey kaplama etkisi
Yüzey kaplama etkisi, bir yüzeyin kayan bir ayak için verdiği yanıtı belirtir. ASTM E303'e göre test edilmiştir ve 2 parametreye tekabül eder: performans seviyesi (değer 80-110 arasında) ve eşbiçimlilik seviyesi (tek tek testler ortalama değerden 4 noktadan fazla değişiklik gösteremez).
Dikey deformasyon
Dikey deformasyon değerleri, yüzeyin yük altında deforme olma özelliğini belirtir. Yüksek deformasyon, sporcunun güvenliğine etki ederek, ayağın dengesizliğine yol açarken düşük deformasyon yaralanmalara sebep olabilir. Bu konu, ASTM F2157'ye göre test edilmiştir ve ürün/sistem türü başına 2 parametreye tekabül eder:
Yerden Isıtma Sistemi & Parke
YERDEN ISITMA SİSTEMLİ ALANLARDA LAMİNE PARKE KULLANIMINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
Yerden ısıtma sistemi bulunan konutlarda parke uygulaması yapılırken dikkat edilmesi gereken hususlar aşağıda sıralanmıştır. Her bir maddenin dikkatle incelenerek ve uygulanarak yerine getirilmesi parkenin uzun ömürlü kullanımı ve bakımı açısından önem arz etmektedir.
Sulu Sistem Standart Yerden Isıtma Sistemi
1- Şap atılması sırasında yerden ısıtma sistemi borularının (serpantinlerin) üzerinde en az 3 cm kalınlıkta şap olduğunu teyit ediniz.
2- Uygulamadan önce alttan ısıtma sistemi 2/3 oranında açılarak 14 gün boyunca çalıştırılmalıdır. Bu esnada pencereler de zaman zaman açılarak hava sirkülasyonu sağlanmalı ve ortama yükselen su buharının dışarı atılması sağlanmalıdır. Bu sayede döşeme öncesi şapınızda parkeniz için zararlı nem unsuru kalmayacaktır.Uygulama başlamadan 2-3 gün öncesinde sistem kapatılmalıdır. Sulu sistemde kaçak olup olmadığı kontrolü yapılmalıdır.
3- Parke uygulaması yapılırken alttan ısıtma sistemi kesinlikle çalıştırılmamalıdır.
4- Uygulama esnasında ideal ortam ısısının 16 - 24 ˚C derece arasında olmasıdır. Daha yüksek ve daha düşük sıcaklıklarda parke uygulamalarından kaçınılmalıdır.
5- Parke uygulaması bittikten sonra parkenin hava ile temasını kesen ve nefes alışverişini engelleyen naylon gibi koruyucular ile koruma altına alınması sakıncalıdır. Bunun yerine oluklu mukavva kartonu kullanılması tavsiye edilmektedir.
6- Parke uygulaması bittikten sonra sistem 30 ˚C derece su sıcaklığından başlatılarak 3-4 gün boyunca çalıştırılmalı ve 5 ˚C derece aralıklarla her gün kademeli olarak yükseltilmelidir. Serpantin (sistem borularındaki) sıcaklığın en fazla 40 ˚C derece olmasına dikkat edilmelidir.
7- Parke yüzey ısısı en yüksek 27 ˚C derece olmalıdır.
8- Ortam ısısının yıl boyunca 19 - 23 ˚C derece arasında ve bağıl nem oranının ise tüm yıl boyunca %40 - 60 arasında olmasına dikkat edilmelidir.
9- Sistemin evde uzun süre çalıştırılmamasından sonra tekrar çalıştırılmasında su sıcaklığı 30 ˚C dereceden başlayarak kademeli olarak arttırılmalıdır.
10- Alttan ısıtma sistemi kullanılan binalarda lamine parke döşeme sistemi, yüzer sistem ya da yere yapıştırma olarak tercih edilebilir.
JK Oluklu Yerden Isıtma Sistemi
1- Massive Lamine Parke ürünleri JK Yerden Isıtma Sistemleri ile tam uyumludur. Şap atılması sırasında yerden ısıtma sistemi borularının (serpantinlerin) üzerinde JK yerden ısıtma sistemleri tarafından önerilen koruma astarı ve 2-3 mm koruma şapı uygulanmalıdır.
2- Uygulamadan önce alttan ısıtma sistemi 2/3 oranında açılarak 14 gün boyunca çalıştırılmalıdır. Bu esnada pencereler de zaman zaman açılarak hava sirkülasyonu sağlanmalı ve ortama yükselen su buharının dışarı atılması sağlanmalıdır. Bu sayede döşeme öncesi şapınızda parkeniz için zararlı nem unsuru kalmayacaktır. Uygulama başlamadan 2-3 gün öncesinde sistem kapatılmalıdır. Sulu sistemde kaçak olup olmadığı kontrolü yapılmalıdır.
3- Parke uygulaması yapılırken JK ALTTAN ISITMA SİSTEMİ kesinlikle çalıştırılmamalıdır.
4- Uygulama esnasında ideal ortam ısısının 16 - 24 ˚C derece arasında olmasıdır. Daha yüksek ve daha düşük sıcaklıklarda parke uygulamalarından kaçınılmalıdır.
5- Parke uygulaması bittikten sonra parkenin hava ile temasını kesen ve nefes alışverişini engelleyen naylon gibi koruyucular ile koruma altına alınması sakıncalıdır. Bunun yerine oluklu mukavva kartonu kullanılması tavsiye edilmektedir.
6- Parke uygulaması bittikten sonra sistem 25 ˚C derece su sıcaklığından başlatılarak 3-4 gün boyunca çalıştırılmalı ve daha sonra 5 ˚C derece daha arttırılarak 30 ˚C ye yükseltilmelidir. Serpantin (sistem borularındaki) sıcaklığın en fazla 30 ˚C derece olmasına dikkat edilmelidir.
7- Parke yüzey ısısı en yüksek 27 ˚C derece olmalıdır.
8- Ortam ısısının yıl boyunca 19 - 23 ˚C derece arasında ve bağıl nem oranının ise tüm yıl boyunca %40 - 60 arasında olmasına dikkat edilmelidir.
9- Sistemin evde uzun süre çalıştırılmamasından sonra tekrar çalıştırılmasında su sıcaklığı 30 ˚C dereceyi geçmeyecek şekilde kademeli olarak arttırılmalıdır.
10- JK Alttan Isıtma Sistemi kullanılan binalarda lamine parke döşemesinde, yüzer sistem ya da yere yapıştırma olarak tercih edilebilir.
Neden Lamine Parke Tercih Edilmeli
LAMİNE PARKE NEDEN TERCİH EDİLMELİ
Tamamen gerçek ağaçtır. %100 doğaldır ve sağlıklıdır.
Laminat parkede bulunan hiçbir kimyasalı barındırmaz.
Yerden ısıtmanın çalışmadığı mevsim geçişlerininde doğası gereği sıcak etkisini hissedebilirsiniz.
Her türlü zemine, iklime uygun, uzun ömürlü ve dayanıklıdır.
Lamine masif parkeler hazır olarak döşeneceği mekâna gelir ve uygulama sonrası hemen kullanıma hazırdır.
Estetik kalitesi yüksektir, ağacın doğallığını en iyi şekilde yansıtır.
Zeminden ısıtmalı binalara uygundur. Maksimum verimlilik ve yaşam komforu için lamine parke mutlaka tercih sebebi olmalıdır.
Bakım gerektirmez, temizliği kolaydır. Ahşap yüzey temizleyicilerle silinebilir.
Yüksek frekanslı seslerin izole edilmesine fayda sağlar. Ses izolasyonunun yanı sıra akustik ve kaliteli bir ses yayılmasına da ortam sağlar.
Doğa dostu bir üründür.
Lamine parkelere doğru temizlik yapıldığında mikrop ve bakteri barındırmadıkları gibi elektro-statik elektrik oluşumunu da engeller.
Uygulama Bölgelerimiz
Türkiye dağıtımını yaptığımız parke ürünlerimizi mağazalarımızın bulunduğu illler dışında da satış ve uygulamasını yapıyoruz.
-
MASSIVE LAMİNE PARKE - Alsancak / İZMİR
-
MASSIVE LAMİNE PARKE - Nilüfer / BURSA
-
MASSIVE LAMİNE PARKE - Levent / İSTANBUL
-
MASSIVE LAMİNE PARKE - Çamlık / DENİZLİ
Lamine Parke Uygulama Sonrası Koruma
LAMİNE PARKE KORUMA
Lamine parke döşemesi tamamlandıktan sonra tavsiye edilen üzerinde çalışma yapılmamasıdır. Ancak çalışma yapılması zorunlu olması durumunda yüzeyi oluklu mukavva ile tamamen örtülmelidir. Üstü örtülmeden önce parke öncelikle hassas bir şekilde elektrikli süpürge ile temizlenmeli ardından nemli bez ile silinip kuruması beklenmelidir. Oluklu mukavva, altına toz ve inşaat artığı malzemeler girmeyecek şekilde ek yerlerinden ve duvar diplerinden kâğıt bant ile toz geçirimsizliğini sağlayacak şekilde bantlanmalıdır.
Parke koruma örtüsü olarak meşrubat kartonu, naylon veya parkenin hava almasını engelleyecek nitelikte geçirimsiz ürünler kullanılmamalıdır.
LAMİNE PARKE BURSA